perjantai 24. maaliskuuta 2017

MITÄ PALVELUMUOTOILU MINUN MIELESTÄNI ON

"Palvelumuotoilun vahvuus on se, ettei sitä ole tarkkaan määritelty, eikä se siten ole rajattu osaamisalue vaan pikemminkin yleinen ajatustapa, prosessi ja työkaluvalikoima, joka pohjautuu useisiin osaamisalueisiin muotoilusta insinööritieteisiin ja johtamisesta yhteiskunnallisiin tieteisiin. Kaikki osaamisalueet voivat käyttää tätä jaettua ajatusmallia yhteisenä kielenä kehittäessään menestyviä palveluja." Marc Stickdorf

Minulle palvelumuotoilu on ollut omien ajatusten pukemista sanoiksi ja sen harjoittelua. On yllättävän vaikeaa tuoda esiin oivalluksia ja yhteyksiä niin, että seitsemän hengen joukossa kaikki ymmärtäisivät mitä tarkoitat.

Läheisten ihmisten kanssa sortuu usein tuhahtelemaan ja väittelemään turhista asioista, kun ei jaksa asettua ajattelemaan, voisiko viestinsä välittää helpommin ymmärrettävässä muodossa. Tiimityössä taas ei ole varaa antaa toisten ymmärtää väärin. Se on ajanhukkaa ja pahimmillaan voi vaikuttaa negatiivisesti ryhmän yhteishenkeen.

Meidän tiimin työskentelyssä valtaosa ajasta on mennyt keskustellessa siitä miten kukakin ymmärtää tehtävän ja mitä se palvelumuotoilu oikein onkaan. Jossain vaiheessa yksi joukostamme yritti kertoa, kuinka paljon helpompaa kommunikointi olisi, jos piirtäisimme paperille samalla kuin puhuisimme. 

Kuuroille korville kaikui pyyntö. 

Meistä muista (tai ainakin muutamasta) oli vaan jotenkin niin hauskaa vatvoa ja analysoida jokaista sananmuotoa erikseen ja voin uskoa että se oli turhauttavaa osan mielestä.

Kaikesta vatvomisesta oli kuitenkin hyötyä. Löysimme tuntien pohtimisen jälkeen lopulta tutkimuskysymyksen, joka antoi askelmerkit koko projektille. Ilman sitä olisimme kai vieläkin melko hukassa ihmettelemässä mistä projektissa on oikein kyse.

Opin vasta paljon myöhemmin, että piirtämällä asiat paranee. Kun lähtee hahmottelemaan omia ajatuksiaan paperille, saavat tiimin muut jäsenet ajatuksesta kiinni huomattavasti nopeammin eikä väärinkäsityksille jää tilaa.

Ja sitä minun mielestäni palvelumuotoilu parhaimmillaan on. Asioiden, ajatuksien ja ideoiden näkyväksi tuomista.

Anna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti